klaar voor blitz bezoek in Oost-Afrika

Het wordt een korte nacht. Morgen moet ik om 5u al uit de veren. Ik vertrek samen met Erik Totdts, de voorzitter van 12 12, naar Kenia voor een blitz bezoek aan de vluchtelingenkampen in het noorden van Kenia. We werden uitgenodigd door de federale minister voor ontwikkelingssamenwerking Chastel om samen met enkele journalisten de situatie in het vluchtelingenkamp van Dadaab te gaan bekijken. Tienduizenden  vluchtelingen uit Somalië leven er samengepakt. Ze zijn de ergste droogte en de hongersnood in hun land ontvlucht. Onder andere in Dadaab zetten de noodhulporganisaties verenigd in 12 12 (Caritas, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam en UNICEF) grote hulpprogramma’s op om de mensen en kinderen medische zorgen, voedsel, water en onderwijs te geven.

Ons bezoek wordt een unieke kans om met eigen ogen te zien hoe onze hulpprogramma’s lopen, waar de uitdagingen voor de komende weken liggen en hoe het geld en de giften van de mensen in België gebruikt worden.

Het blijft ireel: deze middag nog de kinderen naar de voetbal gebracht, nu in de tuin in een aangename zomerzonnetje dit bericht neerschrijven en morgen terechtkomen in de ergste humanitaire catastrofe die de wereld in de laatste 20 jaar gekend heeft en die 14 miljoen mensen treft. De wereld lijkt bij momenten toch zo onrechtvaardig!

Yves Willemot – algemeen directeur van UNICEF België – lid van het Belgisch noodhulpconsortium 12 12

Een gedachte over “klaar voor blitz bezoek in Oost-Afrika

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s